Comunitatea italiană,  Personalități – comunitatea italiană

Vincenzo Fanciotti (1824 – 1886)

Vincenzo Fanciotti (1824 – 1886)

Vincenzo Fanciotti s-a născut în 1824 în Novi Ligure din Regatul Sardiniei. A fost un mare negustor și proprietar, ocupându-se de comerţul de import-export cu cereale la Galaţi. A fost proprietarul unei case cu destinație comercială, cunoscută sub numele de „Bursă de Mărfuri” sau „Bursa Fanciotti”. Acesteia i s-au adăugat „Cafeneaua Fanciotti”, „Piaţa Fanciotti” şi „Hotelul Fanciotti”. În 1867, Vincenzo Fanciotti a cumpărat de la Aristide Rosetti, o casă situată pe strada Domnească. Un an mai târziu, a primit autorizație de construcție din partea Primăriei Galați, pentru un rând de case, cu două etaje, pe locul celei cumpărate anterior.

Fanciotti a fost, de asemenea, un mare filantrop și magnat imobiliar. A donat bani şi obiecte pentru Spitalul „Elisabeta-Doamnaˮ și un teren pentru construirea localului şcolii „Cuza-Vodăˮ din Galaţi.

Vincenzo Fanciotti a murit în 1886, averea rămânând prin testament fiicelor sale, Giulietta, căsătorită Verona, şi Carolina, căsătorită Player. A fost înmormântat în cimitirul „Eternitatea” din Galați.