Societatea Culturală „V.A. Urechia“ (azi Teatrul Dramatic)
Societatea Culturală „V.A. Urechia“ (azi Teatrul Dramatic) GL-II-M-B-03018, 1930-1949
Str. Domnească nr. 59
Începuturile teatrului în Galați sunt strâns legate de numele actriței Fani Tardini,(1823-1902), actriță de origine italiană care și-a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului în oraș. Teatrul Dramatic din Galați îi poartă numele în prezent. În anul 1864, actrița a adresat municipalității gălățene o cerere în care solicita o subvenție necesară pentru a concepe „un teatru demn de înalta și frumoasa misie”.
Lucrările la clădirea teatrului au început în 1924 şi s-au terminat în 1941. Încă din anul 1924, arhitectul S.G. Conţifide a prezentat proiectul intitulat Palatul Cultural în oraşul Galaţi, care este respins din cauza costurilor mari şi dimensiunilor terenului. Teatrul Dramatic este construit în etapa interbelică prin iniţiativa Societăţii Culturale ,„V.A. Urechia“ după proiectul arhitectului I.D. Enescu din București. Iniţial s-a numit Palatul „V.A. Urechia” şi din 1 septembrie 1955 a devenit sediu de teatru. Clădirea este realizată în stil clasic, grecesc, având o faţadă ce se sprijină pe şase coloane dorice, iar frontonul cuprinde un basorelief lucrat în perioada 1956-1957 de către sculptorul Mac Constantinescu, în colaborare cu alți artiști. Acesta reprezintă eroi legendari din folclorul literar românesc, între care se remarcă Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana.
Teatrul începe să funcționeze abia în anul 1955. Primul spectacol al teatrului a fost „Preludiul”, în sala Orchestrei Simfonice de Stat, iar primul spectacol în actuala sală a teatrului a fost piesa „D’ale carnavalului”, pe 30 decembrie 1956. Din 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi, iar din anul 2000, acesta devine Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.