Comunitatea evreiască,  Personalități – comunitatea evreiască

Samuel Pineles (1843-1928)

Samuel Pineles (1843-1928)

Samuel Pineles s-a născut la Galaţi ca fiu al inginerului Herman Pineles, fiind unul dintre primii activiști din România perioadei în sensul colonizării evreiești în Palestina și membru activ al Comitetului Gălățean, furnizând o susținere materială consistentă în scopul înființării coloniilor Zichron Iacob și Rosch Pina. Odată cu apariţia sionismului politic, aderă la mișcare și, pe baza invitației lui Theodor Herzl, a participat la Primul Congres Sionist, precum și la următoarele.

Fig, 1 – Samuel Pineles, începutul secolului XX (jew-focsani.com)
Fig, 1 – Samuel Pineles, începutul secolului XX (jew-focsani.com)

De asemenea, a fost activ în cadrul Lojei gălățene a organizației evreiești internaționale B’nai B’rith, a înființat la Galați ziarul „Emigrantul”, împreună cu Eliezer Rokeach, și a colaborat la importante jurnale evreiești (germane, engleze, palestiniene și locale) în care era dezbătută, printre altele, problematica sionismului la nivel global.

La înmormântarea lui au participat oficialitățile orașului, consulul englez și cel polonez, o delegație de preoți ortodocși și armeni etc. Ziarele timpului îl caracterizau în necrologuri drept „veteranul iudaismului moldav”, „bunicul mișcării evreiești din țară” sau „patriarhul coreligionarilor săi”.