Max Auschnitt (1888-1957)
Max Auschnitt (1888-1957)
Max Auschnitt, supranumit „Regele de Fier”, s-a născut la Galați, pe 14 februarie 1888, ca fiul unui mic industriaș evreu, Osias Auschnitt. Aici a crescut și a început primele afaceri, lăsând pentru posteritate una dintre cele mai frumoase case din oraș, aflată pe strada Domnească. A absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale şi de Export din Viena, a fost preşedinte al Asociaţiei Generale de Industrie din Banat, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, senator (1929-1936) și secretar al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi (1929, 1932, 1933). Marele industriaş român, administrator delegat al Uzinelor de Fier şi Domeniile Reşiţa (U.D.R.), a condus U.D.R. cu succes. Aceasta era cea mai mare societate pe acţiuni care a existat în România înainte de 1948, cu cel mai mare capital social, cea mai mare cifră de afaceri, cei mai mulţi angajaţi – 22. 892 în 1948. În 1919, a fondat societatea Titan-Nădrag-Călan, care a ocupat un loc de seamă în industria metalurgică din România. A făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco şi companii româneşti precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni etc.
Max Auschnitt este întemeietorul siderurgiei românești și, într-o mare măsură gălățene, alături de rivalul său în afaceri, Nicolae Malaxa, dar și unul dintre membrii fondatori ai Camerei Române de Comerț, Rotary Club, Jockey Club și ai Marii Loji Naționale a României.
În decembrie 1934 s-a convertit la religia creștină catolică și s-a căsătorit cu o româncă, Livia Pordea. Prietenia cu regele Carol al II-lea, l-a facut să dețină monopolul în comenzile statului în domeniul construcțiilor și metalurgiei. În anul 1939, căzut în dizgrația regelui, în favoarea unui alt mare industriaș, rival, Nicolae Malaxa, a fost arestat, judecat și condamnat la 6 ani închisoare. A fost eliberat din închisoare în anul 1942, ca urmare a comutării sentinței, muncă în serviciul societății – pe care a efectuat-o la fostele sale întreprinderi. După căderea regimului antonescian, a fost rejudecat și achitat în toamna anului 1944.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Max Auschnitt a părăsit România, stabilindu-se temporar în Europa. Ulterior, a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a decedat în 1957. Proprietățile sale au fost naționalizate în 1948.