Grand Hotel
Grand Hotel, GL-II-m-B-03012, 1911-1912
Str. Domnească nr. 38
Inițiativa edificării acestui imobil realizat în stil neoclasic de către arhitectul Loiso, a aparținut lui Elie Climis (Climi), autorizația de construcție, eliberată pe data de 1 martie 1911 de Serviciul Tehnic al Comunei Galați, descria un edificiu cu trei etaje și subsol la parametrul frontal (amprenta la sol era de 634,49 mp).
Clădirea se dezvoltă pe trei niveluri: parter şi două etaje. Accesul principal se realizează direct din strada Domnească în holul central; de aici o scară conduce spre cele două etaje, unde, de-a lungul culoarelor, sunt dispuse camerele orientate spre est şi vest. În interior nu s-a păstrat decorația din stucatură. La exterior decorația inițială se mai regăsește la nivelul ancadramentele ferestrelor, al cornișelor și al grupurilor de colonete de sub ferestre, ornamente care se repetă la balustradele balcoanelor. La nivelul celor două etaje faţada clădirii este ritmată de prezenţa balcoanelor şi a unor camere simetric dispuse în raport cu axul principal, susținute în consolă şi bogat decorate la fronton. Clădirea a fost dotată, încă din momentul construirii, cu o instalație proprie de iluminat electric, aspect inedit în perioada respectivă.
Spațiile de la parterul Hotelului Grand au fost închiriate în decursul timpului, găzduind firma „Fiat”, Sindicatul ziariștilor, redacția ziarului „Galaţi, seara”, diferite magazine de băuturi şi cofetăria „Regina Maria”.
După al Doilea Război Mondial, imobilul a fost sediul unor organizații locale ale Partidului Comunist, iar în intervalul 1990–2010 al Primăriei Municipiului Galați.