Comunitatea protestantă (luteranii și calvinii)
Comunitatea protestantă (luteranii și calvinii)
Începuturile protestantismului datează în Țările Române din secolul al XVI-lea, în Muntenia, ca urmare a schimburilor comerciale ale sașilor din Brașov și Sibiu, iar în Moldova prin propaganda lui Wolfgang, Schreiber și Sommer, discipolii lui Melanchton. Comunitățile luterane se întemeiază la începutul secolului al XIX-lea: Iași (1813), Tulcea (1830), Brăila (1835), Craiova (1839), Pitești (1848), Galați (1852), Constanța (1861), Turnu-Severin (1863).
În Dobrogea, comunitățile protestante s-au înființat, din coloniștii germani emigrați din Rusia sudică, în orașele Tulcea, Constanța, Sulina, și Mangalia, apoi în comunele Atmagea, Cogealac, Tariverde, Cataloi, Cobadin, Mangiapunar, Manuzli, Sarighiol etc.
Calvinismul a încercat să pătrundă în Țările Române pe vremea patriarhului de Constantinopol Chiril Lucaris și prin îndemnurile principelui Transilvaniei Gheorghe Rákóczi I, între anii 1631–1638, dar fără succes. Reformații calvini își întemeiază comunități, la începutul secolului al XIX-lea, în București, Brăila, Galați, Ploiești, Pitești etc.
FDG GALAŢI
Forumul Democrat al Germanilor din Galaţi, înființat în 22.11.1990, avea 380 membri și este reprezentat de un Consiliu Director format din 7 persoane. În prezent mai sunt cca 200 membri și un Consiliu Director format din 5 persoane. Forumul German din Galaţi cuprinde membri din trei judeţe: Galaţi, Vrancea şi Brăila.
A fost editată, pentru o perioadă, și o publicație bilingvă, „Niederdonauer Blick” (Imagini de la Dunărea de Jos).
Zilele Forumului Democrat German din Galaţi sunt celebrate în perioada 9–11 octombrie.