Comunitatea italiană

Casa V. Fanciotti

Casa V. Fanciotti, jumătatea secolului al XIX-lea, 1868, 1897

Str. Domnească nr. 45

Cunoscută sub numele de Casa Fanciotti-Verona (Intim Club), este una dintre cele mai vechi clădiri din Galaţi, construită la jumătatea secolului al XIX-lea de Aristide Rosetti. În 1867, a fost cumpărată de către Vincenzo Fanciotti, de origine sardă, unul dintre marii filantropi și magnați imobiliari ai orașului. Între anii 1868-1878, întrucât clădirea suferise numeroase avarii, a fost reconstruită de către Vincenzo Fanciotti, arhitect fiindArmandie Iorgandopulo. În 1868,  Fanciotti a primit autorizație din partea Primăriei Galați pentru a construi un rând de case binale, cu parter și etaj pe strada Domnească. După moartea sa, prin testament, casa a fost împărţită între cele două fiice Giulietta, căsătorită Verona şi Carolina, căsătorită Player.

În anul 1897, Giuseppe G. Verona a solicitat printr-o cerere, Primăriei oraşului Galaţi, transformarea faţadei imobilului. În planul anexat cererii, clădirea era compusă din parter şi etaj. Parterul dispunea de două intrări şi şase ferestre. La etaj se aflau două balcoane din fier forjat, opt ferestre mari, dreptunghiulare, un blazon în zona centrală și medalioane cu elemente neoclasice – decorații florale. Extremitățile etajului erau decorate cu frontoane grecești cu acrotere. Acoperișul prezenta o lucarnă. La începutul secolului XX (1903), o parte a clădirii a funcționat ca „Intim Club”.

În 1923, Max şi Edgar Auschnitt au cumpărat jumătate din casă (partea familiei Player), cealaltă jumătate fiind vândută în 1945 lui David și Aron Aronovici. Imobilul a suferit avarii grave după cutremurul din 1940 și în bombardamentele din 1944. În anii ’50, clădirea a fost naţionalizată.

Casa a fost cumpărată după 1990, iar după anul 2000 a fost restaurată de noul proprietar. Clădirea prezintă numeroase adăugiri, fiind reconstruită în stil eclectic, cu elemente Art Nouveau. Parterul a fost modificat, la fel și etajul care a fost supraînălțat. Nivelul I este format din cinci camere, fațada principală a etajului integrează, de o parte și de alta la extremități, două corpuri puțin ieșite în relief, cu două mici balcoane din piatră, cu câte o ușă. Deasupra acestora, se află frontoane stilizate, iar în partea superioară, spre acoperiș, un rând de denticuli. Partea centrală prezintă balcon de fier forjat, cu două uși. De o parte și de alta a balconului central sunt două ferestre dreptunghiulare. Deasupra ferestrelor și a celor două uși ale balconului central există frontoane stilizate, iar deasupra acestora sunt șase medalioane cu ghirlande florale, motive vegetale delimitate de acrotere. Pe una din fațadele laterale, la etaj, exista o fereastră, care a fost zidită.