Casa Stavru Mantu
Casa Stavru Mantu, GL II-m-B-03006, sfârșitul secolului al XIX-lea
Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 46
Casa Stavru Mantu a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, pe un singur nivel, cu parter supraînălțat. Un subsol, a cărui deschidere se află la circa opt metri în exteriorul cadrului construcției principale, este dispus parțial sub imobil. Accesul principal se realizează prin latura vestică, într-un vestibul, apoi într-un hol, de unde se poate circula spre camerele amplasate pe latura sudică și nordică, sau către salonul mare, cu ieșire către terasă.
Stravru Mantu (1832–1911) a fost unul dintre comercianții gălățeni de origine greacă, care a deținut mai multe funcții publice la nivel local, printre care cele de judecător, membru relevant al Partidului Conservator, consilier al Consiliul Comunal în perioada mandatului primarului Nicolae Hagi Nicola (1885–1886), președinte al Comitetului Permanent al județului Covurlui și ajutor de primar (august – noiembrie 1892).
Unul dintre fii acestuia, pictorul Nicolae Mantu (1871–1957), s-a implicat activ în viaţa oraşului Galaţi, fiind membru în Consiliul Municipal, vicepreşedinte al Societăţii Culturale „V.A. Urechia” şi promotor al strângerii de fonduri pentru construirea Bibliotecii Municipale (clădirea de astăzi a Teatrului Dramatic). În anul 1951, a fondat Cenaclul Artiştilor Plastici din Galaţi, nucleu din care s-a dezvoltat filiala locală a Uniunii Artiştilor Plastici.