Consulate

Casa Macri (fostul Consulat portughez)

Casa Macri, GL-II-m-B-03027, 1909-1910

(fostul Consulat portughez)

Str. Domnească nr. 80

Casa a fost construită de către doctorul Nicolae Macri între anii 1909-1910, după planurile arhitectului italian Loizo. La 12 mai 1909, Serviciul Tehnic al Primăriei oraşului Galaţi, a eliberat autorizaţia de construcţie doctorului Nicolae Macri, pentru construirea a  două clădiri, una cu parter şi alta cu parter și etaj. În autorizaţie se menţiona că acesta, dorea să demoleze casele din strada Domnească, numărul 174, proprietatea Elenei N. Macri, născută Climis.

Imobilul este alcătuit din trei corpuri: corpul principal cu destinaţie de locuinţă, o anexă pentru centrala electrică şi garajul. Casa, inaugurată în 1912, a fost construită din cărămidă, cu parter şi etaj, și este acoperită cu tablă şi zinc. Dispune de patru camere (realizate în tehnica tekko-ornament cu gips la tavan), sufragerie, hol și salon de recepții. Interioarele au fost decorate cu piese achiziţionate din Viena, Veneţia, Anglia, Germania (orga). În perioada 1927-1948, Christofer Macri a fost Consul al Portugaliei la Galaţi, iar în imobilul din strada Domnească a funcţionat, Consulatul Portughez.

Casa a fost naționalizată în 1950. Din anul 1983, clădirea a fost administrată de Spitalul Județean Galați, ca sediu pentru Colegiul Medicilor. În 1997, imobilul a fost retrocedat familiei Macri.