Comunitatea evreiască

Casa Helman (azi reședință episcopală)

Casa Helman (azi reședință episcopală), GL-II-m-B-03033, începutul secolului XX

Str. Domnească nr. 106

În anul 1908 era menționat ca proprietar casei, Gheorghe Mavromati. În perioada interbelică, casa a fost deținută de Lazăr Helman (1899-1984), medic primar chirurg al Spitalului Israelit.

Imobilul, construit în stil eclectic, este compus din patru niveluri (subsol, parter, etaj, mansardă) și prezintă o structură asimetrică, în raport cu suprafața fațadei și în sensul existenței unui fronton inedit. Aria centrală a acestuia conține o arcadă semicirculară. Restul corpului casei, integrând câte trei ferestre la parter și două flancând o ușă dublă la etaj, include o terasă la nivelul superior și ancadramente semicirculare largi amplasate la parametrul superior al ferestrelor. O fereastră de mici dimensiuni, alungită și acoperită cu o protecție cu laturi în unghi de 80º, ranforsată de un soclu, asigură simetria corpului. Suprafața imobilului este stilizată prin cărămizi aparente.

În ziarul „Muncitorul Sanitar, din 1951, Helman apare ca deținând funcția de șef al Serviciului de Ortopedie–Traumatologie și Chirurgie reparatorie al Spitalului Unificat nr. 1 din Galați (fost și actual „Elisabeta Doamnaˮ).