Consulate

Casa Auschnitt (fostul Consulat italian)

Casa Auschnitt, GL- II-m-B-03025, 1900

(fostul Consulat italian)

Str. Domnească nr. 70

Casa a fost construită în anul 1900, în stil neoclasic, și reprezintă una dintre clădirile remarcabile ale orașului. Accesul principal se efectuează direct, din strada Domnească, în plin cintru, flancat de două coloane dotate cu capiteluri de ordin corintic, prezentând la parametrul superior un fronton complex decorat cu motive tip ghirlandă.

Imobilul prezintă terase închise cu ferestre stilizate, poziționate către strada principală, respectiv către curte, deschise pe laturile nordică și sudică. Clădirea este compusă din vestibul, hol central cu luminator, camere de primire, aripă de serviciu. Holul central și camerele de primire sunt ornate cu stucatură constând din frize, ghirlande, rozete. Camerele principale păstrează parchetul original cuprinzând motive decorative geometrice.

Ancadramentele ferestrelor, dispuse în arc turtit la cornișă și la fronton, sunt decorate cu motive florale dense. Feroneria se distinge prin complexitatea motivelor florale amplasate în aria ușilor, ferestrelor, teraselor și a gardului de la stradă.

Casa a fost cumpărată, în anul 1921, de către Max Auschnitt, unul dintre marii industriași ai perioadei, prin actul de vânzare-cumpărare autentificat de Tribunalul Județului Covurlui la nr. 3557/1921, fostul proprietar al imobilului fiind Elie Climis, unul dintre cei mai bogați cetățeni ai orașului, cel care a finanțat și construirea Hotelului „Grand”.

În 1928, proprietar al imobilului era Alexandru Keussoglu (Alexandros Kiosseoglu), după decesul căruia proprietatea a rămas soției sale, Sofia. În perioada interbelică a funcționat și ca sediu al Consulatului italian. După naționalizare, a găzduit sediul mai multor instituții: muzeu, Uniunea Tineretului Comunist, fundație pentru tineret, restaurant.