Ștefan H. Ștefan (1880-1972)
Ștefan H. Ștefan (1880-1972) s-a născut în localitatea Târgu Ocna (Mahalaua Văleni), județul Bacău. Ulterior, familia de origine armeană și-a schimbat domiciliul la Focșani, județul Putna, unde este identificată în registrele anului 1900. În 1903 a absolvit Facultatea de Drept din București, unde a susținut lucrarea „Concordatul în dreptul comercial român”.
În 1904 deținea funcția de inspector al Plășii Prutul de Jos, context în care, prin cotidianul „Tribuna Liberală”, formulează unele opinii privind protejarea proprietăților comunale în mediul rural. Anul următor a îndeplinit funcția de președinte al „Societății Branșelor din Galați”, iar în 1906 a înființat în cadrul acesteia o Secție Feminină.
În timpul Primului Război Mondial a funcționat la Galați Comitetul pentru strângerea de fonduri necesare la ajutorarea răniților și populației nevoiașe,în care Ștefan H. Ștefan era membru. În anul 1921 acesta a solicitat Primăriei eliberarea autorizațiilor în vederea construirii pe terenurile din strada Colonel Boyle nr. 26 și strada Sf. Gheorghe nr. 7, a unor imobile semnificative pentru evoluția orașului, prin dimensiuni și reperele arhitecturale.
În perioada în care a deținut mandatul de primar, Primăria orașului Galați și-a bazat veniturile pe taxe și impozite moderate contextual, nefăcând uz de opțiuni majorate, la care ar fi avut dreptul conform legii maximului, iar în cazul unor articole de larg consum taxele comunale s-au situat la un nivel de sub 50% în raport cu cel prevăzut juridic ca implementabil. În scopul liberalizării și stimulării comerțului, au fost desființate taxele pentru căruțe la barierele orașului, rezultând în privarea bugetului comunal de 833.020 lei. Însă, ca aspect compensatoriu, țăranii din comunele învecinate au avut posibilitatea comercializării propriilor produsele și a achiziționării din oraș a produselor finite, manufacturiere și industriale de primă necesitate.
Printre alte realizări edilitare ale lui Ștefan H. Ștefan pot fi amintite: construcția Băii Comunale, finalizarea construcției Școlii de Băieți nr. 5 și a Școlii de Fete nr. 8, extinderea rețelei de străzi pavate și canalizări, definitivarea lucrărilor la uzina electrică și punerea ei în funcțiune. De asemenea, au fost acordate subvenții instituțiilor de învățământ și au fost susținuți elevii și studenții. Pentru susținerea financiară a țăranilor din zonă și dezvoltarea agriculturii, au fost acordate credite performante, Ștefan H. Ștefan deținând și funcția de președinte al Casei de credit a agricultorilor din județul Covurlui.
Implementarea cu succes a unor proiecte de modernizare a infrastructurii orașului, ca și implicarea într-o serie de activități cu scop caritabil îl plasează pe Ștefan H. Ștefan printre administratorii care au obținut rezultate semnificative în dezvoltarea economică, socială și culturală a orașului Galați.
După cel de-al Doilea Război Mondial, proprietățile imobiliare ale acestuia au fost naționalizate, o parte dintre ele intrând în planurile de sistematizare și dezvoltare în continuare a orașului. Ulterior, s-a stabilit la București, unde a decedat în 1972, fiind înhumat la Cimitirul „Belluˮ.